طراحی سایت صنایع غذایی و سوغات خوزستان
استان خوزستان در جنوب غربی کشور قرار دارد و از جنوب با خلیج فارس همجوار است. این استان که مرکز آن شهر اهواز است، پنجمین استان پرجمعیت کشور است. جمعیت قابل توجهی از بختیاریها در آنجا ساکن هستند. جمعیت بختیاریهای ساکن در استان خوزستان، از استان چهارمحالوبختیاری هم بیشتر است و شهر ایذهی خوزستان، پایتخت بختیاری کشور نامیده میشود.
استان خوزستان به لحاظ تاریخی جزو کهنترین سرزمینهای ایران است و قدیمیترین سکونتگاههای فلات ایران، در این استان قرار دارند. این سکونتگاهها، بقایای شهرهایی مربوط به تمدن عیلامیان هستند که شروع حکمرانی آنها در این مناطق مربوط به اوایل هزارهی چهارم قبل از میلاد است.
استان خوزستان با توجه به پیشینهی تاریخی درخشانش، آثار باستانی فراوانی دارد که بسیاری از آنها، ویژگیهای ارزندهای دارند. مانند زیگورات چغازنبیل و سازههای آبی شوشتر که هر دوی آنها در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شدهاند. استان خوزستان یکی از پرآبترین استانهای کشور است و پنج رود بزرگ کشور که از زاگرس سرچشمه میگیرند در این استان جریان دارند. بزرگترین این رودها یعنی رود کارون، تنها رود قابل کشتیرانی در ایران است.
تمرکز صنایع بزرگ در کنار گرمای زیاد هوا باعث شده است تا استان خوزستان، پس از تهران، دومین مصرفکنندهی انرژی در ایران باشد. استان خوزستان با توجه به موقعیت جغرافیایی خود که از یکسو دامنههای زاگرس و از سوی دیگر خلیج فارس را دارد و به دلیل پیشینهی تاریخی ویژهاش، جاذبههای طبیعی و تاریخی فراوانی دارد و از مقاصد مهم گردشگری در کشور است.
سوغاتیهای خوراکی
خرما: استان خوزستان از استانهای برتر کشور در زمینهی تولید و صادرات خرما است که نیمی از حجم صادرات این محصول را تأمین میکند. خرمای خوزستان در کنار کیفیت بالا، تنوع بینظیری هم دارد و مهمترین سوغات این استان است.
کلیچه: پخت این شیرینی بومی که در بسیاری از مناطق استان انجام میشود، در برخی مناطق مانند خرمشهر، دزفول و شوشتر، رواج بیشتری دارد. کلیچه نوعی کلوچه است که در خمیرش ماست و زیره به کار میرود، لایهی میانی آن از خرما تهیه میشود و روی آن با زردهی تخممرغ و کنجد، تزیین میشود. در سالهای اخیر، استقبال فراوان مسافران و گردشگران به ویژه در ایام نوروز، باعث رونق و توسعهی مراکز تولید و عرضهی کلیچه در شهرهای استان شده است.
حلواشکری: فرآوردهای غذایی است که از ارده تهیه میشود. در روش سنتی تهیهی حلواشکری، با استفاده از شربت شکر که روش تولید مخصوصی دارد، ارده را میمالند تا بافتی منسجم پیدا کند. تولید حلواشکری در شهرستان شوشتر استان خوزستان سابقهای دیرینه دارد. حلواشکری شوشتر که به حلوای سیلونی شهرت دارد، امروزه نیز با همان روش سنتی تهیه میشود. در جنوب ایران به شیرهی خرما، سیلو گفته میشود و از آنجایی که در تهیهی حلوای شوشتری، به جای شکر از شیرهی خرما استفاده میشود، به آن حلوای سیلونی میگویند.
مرکبات دزفول: دزفول در زمینهی کشاورزی، جزو مناطق برتر کشور است. بخش غیرکوهستانی دزفول، پرآبترین منطقهی کشاورزی در استان خوزستان است. خاک حاصلخیز و آب فراوان، شرایط مناسبی را برای کشت انواع مرکبات، صیفیجات و گل فراهم کرده است. علاوه بر تنوع بینظیر محصولات کشاورزی در دزفول (بیش از ۶۰ نوع محصول) این منطقه در زمینهی تولید و صادرات گلهای رز و مریم، رتبهی اول کشور را دارد. بیش از ۱۲ نوع مرکبات در دزفول تولید میشوند که مشهورترین آنها پرتقال بومی یا محلی است. این نوع پرتقال، سالمترین و مرغوبترین پرتقال کشور است و به دلیل طعم شیرین و بوی خوش، طرفداران زیادی در سراسر کشور دارد. پرتقال بومی دزفول، پرتقالی آبدار با اندازهی متوسط است که هستههای زیادی دارد. برداشت پرتقال بومی دزفول، از آذر شروع میشود و تا اواسط اسفند ادامه دارد. همزمان با فصل برداشت، در تمامی بازارهای محلی استان، پرتقال دزفولی عرضه میشود.