طراحی سایت صنایع غذایی و سوغات ایلام
ایلام صنایع دستی و خوراکیهای متنوعی دارد که سوغات این استان محسوب میشوند. از شیرینیهای محبوب این استان میتوان به بِژیبَرساق، کلهکنجی و حلوای بَگِل اشاره کرد. بنه یا پسته کوهی، برنج عنبربو، عسل و روغن محلی از دیگر محصولات این استان هستند که مورد توجه گردشگران قرار میگیرند.
ایلام یکی از مناطق کوهستانی ایران به شمار میرود که طولانیترین مرز بینالمللی را با کشور عراق دارد. این منطقه به واسطه موقعیت جغرافیایی خود در میان ارتفاعات، دشتها و پوشش گیاهی منحصر به فردی واقع شده که همین امر سبب شکلگیری جاذبهها و دیدنیهای متنوع طبیعی و بکری شده است. همچنین براساس اسناد تاریخی ایلام در گذشته بخشی از عیلام باستان بوده که این خود گواهی بر پیشینه باستانی و تاریخی آن است. آثار تاریخی بسیاری همچون قلعه والی و طاق شیرین و فرهاد در این منطقه گردشگران بسیاری را به خود جذب میکند. از آنجایی که این منطقه میزبان گردشگران بسیاری است، سوغات خوراکی و صنایع دستی متعددی نیز دارد. با ما همراه باشید تا با سوغات ایلام بیشتر آشنا شویم.
بژی برساق: بژی برساق یکی از انواع شیرینیهای محلی این منطقه است که توسط بانوان در ایام فرا رسیدن عید نوروز تهیه میشود. این شیرینی که دارای شهرت دیرینهای است، طعم و عطر به خصوصی دارد.
کله کنجی: کله کنجی حلوایی بسیار مقوی، شیرین و خوش طعم است که از کنجد سفید و خرمای خشک تهیه میشود. این حلوا در اکثر مناطق ایلام طبخ میشود. کنجد تف داده شده را با خرمای بدون هسته مخلوط میکنند و در هاون با دسته هاون چوبی که به آن (میه کت) میگویند، آنقدری میکوبند که لایهای از روغن کنجد بالای حلوا پدیدار شود. پس از آن حلوا را به اشکال گوناگون تزیین کرده و مانند شیرینی سرو میکنند.
حلوای بگل: حلوای بگل از مخلوط کنجد سفید، کشک پودر شده (بگل)، خرمای مرغوب و روغن محلی (دان) تهیه میشود و یکی از شیرینیهای سنتی و محلی محبوب این منطقه است.
شله کینه: شله کینه یا لکینه یکی از نانهای محلی و سنتی این منطقه محسوب میشود که بر روی ساج پخته میشود. خمیر این نوع نان مخلوطی از آب جوش، رازیانه، آرد، نمک، زیره، کمی روغن محلی و زعفران است که آن را بسیار مقوی میدانند.
نان ساجی: نان ساجی از نمک، مایه خمیر، آرد و آب بر روی ساج توسط زنان این منطقه طبخ میشود. این نان که از نانهای سنتی ایلام است عطر و طعم دلپذیری دارد.
نان پیگ:نان پیگ از ترکیب نمک، آرد، پیاز و آب در زیر خاکستر زغال تهیه میشود. این نان را میتوان تنها در ایلام پیدا کرد که بسیار مقوی و خوش طعم است.
نان گرده: نان گرده از دیگر نانهای سنتی این منطقه است که بر روی ساج طبخ میشود. این نوع نان در شب یلدا در خانههای ایلامیان دیده میشود. ترکیب نان گرده آب، شیر، شکر و زردچوبه است.
ترخینه: ترخینه یکی از غذاهای محلی و محبوب این استان است که از دوغ یا شیر تهیه میشود. این غذا در سایر استانهای کردستان، کرمانشاه و همدان نیز تهیه میشود. ترخینه یکی از غذاهای تاریخی ایران محسوب میشود چراکه در قرن یازدهم زمخشری در کتاب لغت نامهاش از آن یاد کرده است. معمولا این غذا را در روزهای سرد سال تهیه میکنند و آن را برای سرماخوردگی مناسب میدانند. برای طبخ آش ترخینه، ابتدا چند تکه ترخینه خشک را به همراه مقداری حبوبات میپزند و در انتها سبزی خشک، زردچوبه و پیاز داغ به آن اضافه میکنند. هرچه آش بیشتر بپزد، ترخینههای خشک بیشتر از هم باز شده و دوغ آن بهتر در غذا پخش میشود.
برنج عنبربو: برخلاف تصور بسیاری برنج تنها در شمال کشور کشت نمیشود. برنج عنبربو یکی از انواع برنجی است که در برخی از نواحی ایلام و خوزستان کشت میشود. این برنج برای پخت آب کمتری نیاز دارد و دانه کوتاه است.
بنه: بنه نام دیگر پسته وحشی این منطقه است که معمولا در ارتفاعات رشد میکند. بنه برخلاف پستههای دیگر مغر کوچکتری دارد. از شیرهی درخت بنه نیز برای تولید سقز استفاده میکنند. از سقز برای تهیه آدامس، داروسازی، پلاستیکسازی، عطر استفاده میکنند.
روغن حیوانی و عسل کوهی: روغن حیوانی (رون دان) و عسل کوهی ازدیگر سوغات این منطقه به شمار میرود که باتوجه به موقعیت جغرافیایی ایلام و آب و هوای مناسب آن روغن حیوانی و عسل کوهی با کیفیتی تولید میشود.